10 myter om Botox

Tenker du på å ta en botox behandling, men er litt i tvil? Kanskje du er redd for at du vil ende opp med et fastforossent smil? Eller mister evnen til å smile? Klinikk Odden gir deg noen svar på myter rundt botox:

Botox er verdens mest etterspurte ikke-kirurgiske skjønnhetsinngrep som ikke lengre er forbeholdt stjernerne i Hollywood. Tross for at botox har en status som verdens mest populære “rynkebehandling” er Botox omgitt av myter og fordommer og horrible historier om den dødelige pølsegift, som etterlater ansigtet uttryksløst og lammet.

Myte nr. 1
Botox gir et unaturligt stenansikt som forvrenger ansiktsuttrykkene
Når man ser personer med et unaturligt uttryk etter en Botox behandling, er de oftest ofre for en ukvalifisert behandler. Utføres Botox behandlinger av de rette kan det skape et yngre utseende, utviske linjer og minimere aldersrynker. Resultatet blir naturlig og anses for at være den beste rynkebehandling i verden i dag. Ikke minst fordi musklene avslappes og dermed ikke frembringer de bevegelser som skaper og forverrer eksisterende linjer og rynker.
Botox kan altså skape et naturlig ungt utseende, men en overdosering eller en feildirigert injektion kan medføre stivnede ansiktsuttrykk, som man kan se hos en rekke skrekkeksempler fra Hollywwod. Bruk en kvalifisert og autorisert behandler.

Myte nr. 2
Botox er et farlig og giftg stoff
Ja, det er et giftstoff, men Botox er ikke farlig. Botox er faktisk meget sikkert å bruke, og har vært brukt i behandling av ansiktslinjer siden 1987. Hvert år blir det utført mer en 2,9 millioner injeksjoner, og det er ennå ikke observeret noen varige bivirkninger – selv på pastienter som i en undersøkelse over en 9-årig periode mottok 30 injektioner.

Myte nr. 3
Botox behandlinger er farlige for kroppen
Som med all annen medisin skal Botox doseres i rette mengder. Når det gjeder kosmetisk bruk, får kunden gjennomsnittlig 20-70 enheter av Botox pr. behandling, og i perioden etter vil kroppen selv nedbryde Botoxen.

Myte nr. 4
Man kan utvikle en avhengighet av botox
Stoffet Botox gir ingen fysisk avhengighet, og effekten er ikke permanent. Man vil naturligvis komme til å både se og føle seg yngre og mere attraktiv i takt med at huden blir glattere og man får mindre rynker. Når effekten forsvinner vil kanskje mange savne det utseende som de er kommet til at å like og da er det opp til den enkelte, om man vil fortsette med flere behandlinger. Det er et filosofisk spørsmål, og man kan diskutere, om visse mennesker utvikler en psykisk avhengighet av at se godt ut, men behovet er ikke en medisinsk avhengighet.

Myte nr. 5
Botox stresser musklerne
I virkeligheten gør Botox det motsatte. Folk ler, gråder og beveger ansiktet, alt i mens ansigtsmusklerne stadig er i fullt vigør. Ofte har mange svært ved at slappe af i ansigtet og dermed lade ansigtsmusklerne slappe af – selv, mens man sover. Det er de faktorer, som skaber de linjer, vi utvikler i ansiktet. Når Botox sprøytes inn, gir det derimot musklen lov til å slappe av i en periode.

Myte nr. 6
Botox-injeksjoner er smertefulle og gir en ubehagelig følelse
En Botoxinjeksjon er stort sett smertefri. Behandlingen innbefatter noen få små stikk med en tynn nål og krever ingen bedøvelse. Men behandleren kan smøre på en bedøvende salve eller legge en ispose på injeksjonssområdet innen selve behandlingen gjøres for at behandlingen skal bli så komfortabel som mulig.

Myte nr. 7
Man bør vente inntil 30-års alderen, innen man kaster seg ut i botoxbehandlinger
Behandlinger med Botox kan faktisk forebygge rynker, før de setter seg permanent i ansiktet. Ved å stoppe gjentagende muskelsammentrekninger som forårsaker for eksempel pannerynker, kan man forbli rynkefri lengre. Botox kan gis til personer fra 18 år.

Myte nr. 8
Botox fyller ut linjer og er bare et rynkelmiddel
Botox fyller ikke linjene i ansiktet på samme måte som en kosmetisk filler som for eksempel Restylane. Botox eliminerer rynker midlertidig ved at de underliggende ansiktsmuskler avslappes/hemmes, og rynken forsvinner. Botox blir typisk injiseret i den øvre del av ansiktet for at minske rynker, linjer i pannen og for at utglatte såkalte smilerynker.
Innen medisin har Botox vært benyttet i mer enn 30 år.Det forskes stadig rundt bruksområder, i dag brukes Botox også på på MS-, kreft- og CP-pasienter.

Myte nr. 9
Botox brukes ikke av menn
Dette stemmer ikke lenger. Menn utgjør ca. 10% av alle Botox behandlinger og er på full fart etter damene. Dette har mye med at behandlingsresultatene har blitt “naturlige”, og ingen kan se at de har gjort en behandling Botox

Myte nr. 10
Botox er dyrt og kun for de rike
Dette stemte på 80 og 90 tallet når Botox startet sin karriere blandt kjente skuespillere. Mange vil bli overraskede over hvem og hvor mange som har fått en Botox behandling. Det er ikke usannsynlig at det er noen av dine beste venner eller naboer har brukt Botox. I dag har det blitt en mer og mer en allmenn akseptert og anerkjent behandling (kosmetisk/medisinsk) som alle samfunnsgrupper, kjønn, yrkesgrupper og aldre utfører. Behandlingen er i dag rimelig i pris – og koster fra 1.700,- .
___________________________________________________________________________________________________________________________